11/25/2009

Dia internacional contra la violència de Gènere

En els darrers temps, les institucions han realitzat actuacions concretes per la eradicació de la violència de Gènere. A nivell estatal, el 28 de desembre de 2004 es va aprovar la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere i a nivell de Catalunya, el 24 d’abril de l’any 2008 va entrar en vigor la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

La primera és un instrument legislatiu que pretén perseguir i castigar més severament les conductes de violència masclista, alhora que introdueix per primera vegada la perspectiva de gènere com anàlisi del problema social i incorpora el factor cultural com a causa del fenomen.La Llei catalana, per la seva banda, no només recull els drets de les dones en situació de violència masclista, sinó que estableix instruments d’intervenció integral contra aquesta violència i preveu actuacions en el àmbits de la recerca, formació, sensibilització, prevenció i detecció dels casos.Tots aquests avanços legislatius tenen un objectiu que la Joventut Socialista comparteix, però encara estem anys llum de la situació ideal que visualitzem, i és per això que cal seguir treballant per eradicar de manera definitiva aquesta lacra social que encara arrossega la nostra societat.Des de la Joventut Socialista de les Comarques Gironines condemnem tots els actes de violència de gènere, discriminació, desigualtat i utilització de les relacions de poder per part dels homes sobre les dones. A continuació us adjuntem el manifest de la Joventut Socialista de Catalunya sobre aquest tema, i les reivindicacions concretes per tal de seguir treballant per la consecució d’una societat sense desigualtats.Manifest JSC en motiu del Dia internacional contra la violència de Gènere


Fa més d’un any que gaudim de la aprovació, per unanimitat pel Parlament, de la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista. Aquest fet, amb molts altres petits gestos per acabar amb aquest problema social, fa que cada dia estiguem més conscienciats del que comporta la violència masclista, i de conèixer el veritable significat del concepte masclisme. Encara tenim molt camí a recórrer per esborrar de la societat un ideal que està normalitzat dintre d’aquesta i s’ha convertit en part de la nostra cultura.


Aquesta diada serveix per a reivindicar, com a dones de ple dret i lliures, que volem un canvi, que no volem morir pel simple motiu de ser dones, i sobretot és un dia per recordar. Recordar les víctimes de la violència envers les dones. Dones, que per amor, por o simplement vergonya, aguanten el masclisme en diversos àmbits (domèstic, laboral, de la parella, social o comunitari) i que finalment es converteixen en víctimes d’aquest.

Des d’aquí volem donar el condol a les famílies que han perdut una dona a mans d’un home, femicidis cada vegada més freqüents, els quals demostren una gran vulneració contra els drets humans.


Per això reivindiquem:

  • La creació de tasques de sensibilització per transformar amb accions pedagògiques l’ideari juvenil de la societat cap l’eradicació.
  • La educació de la societat en la tolerància zero cap la violència masclista, per deixar-la de normalitzar i trencar els estereotips sexistes.
  • Facilitar instruments per l’identificació i visibilitat dels possibles casos de violència envers les dones, per evitar el desenvolupament del problema social.
  • Condemna dels actes masclistes tant a la vida quotidiana, com als mitjans de comunicació per fer públic la disconformitat de la societat davant aquest actes.
  • L’encoratjament de les dones que són víctimes o possibles víctimes per donar el recolzament que necessiten per lluitar des de la seva posició.


No hem d’oblidar mai que el masclisme mata.


NO + VIOLÈNCIA, NO + MASCLISME

11/23/2009

Manifest sobre els drets del nen i la nena

Ara fa 55 anys l’Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar a través de la resolució 836 (IX) que tots els països instituïssin el Dia Universal del Nen i de la Nena, amb l’objectiu de recordar, com a mínim un cop a l’any, que cal destinar esforços per promoure el benestar dels nens del mon.

Han transcorregut molts anys, i ben entrat el segle XXI moltes de les promeses de la modernitat (igualtat, declaracions de drets humans, llibertat, etc.) segueixen sense complir-se. A tall d’exemple, encara hi ha molts nens que no tenen una infància feliç i no poden gaudir dels drets i llibertats recollits en la Declaració dels Drets del Nen (1959) i en la Convenció sobre Drets del Nen (1989). Més concretament, avui fa vint anys de la firma de la Convenció a través de la qual hem aconseguit alguns avenços, com la reducció de la mortalitat infantil, però encara hi ha molts menors en situació de pobresa, violència o tractes inhumans.

És per això, que avui que commemorem el Dia Internacional dels nens i nenes, cal denunciar:

1.- Totes les formes de treball infantil. Es calcula que en tot el mon hi ha 158 milions de nens i nenes de 5 a 14 anys que treballen en condicions de perill. A l’Àfrica subsahariana, la situació és molt preocupant, ja que un de cada tres nens treballa (aproximadament uns 69 milions de nens i nenes). El treball interfereix en l’educació dels nens i nenes i impedeix que tinguin una infància feliç.

2.- La utilització de nens i nenes en situacions d’emergència i conflicte armat. En els últims deu anys, dos milions de nens i nenes han mort com a conseqüència directa de conflictes armats, i s’estima que més de 20 milions han tingut que abandonar les seves vivendes per culpa de conflictes armats i violacions de drets humans. Tot i que en 2002 va entrar en vigor el Protocol relatiu a la participació dels nens en els conflictes armats que prohibeix als estats utilitzar menors de 18 anys en enfrontaments armats, aquest ha estat incomplert de manera reiterada.

Serveixi de denúncia a aquesta pràctica, el vídeo de la JSC Vallès Occidental que podeu veure seguint l’enllaç que segueix l’explicació.

http://www.youtube.com/watch?v=YrgMjqstOJk

3.- La mutilació/ablació genital femenina. Aquesta compren totes les practiques consistents en l’extirpació total o parcial dels genitals externs de les nenes, les quals patiran problemes de salut irreversibles al llarg de la seva vida. Setanta milions de nenes i dones actualment en vida han estat sotmeses a la mutilació/ablació genital femenina a l’Àfrica i el Iemen. Aquesta és una pràctica que atenta contra els drets fonamentals de les nenes, en tant que suposa una tortura, un tracte cruel, inhumà i degradant que afecta a la salut de les mateixes.

Tenim instruments jurídics internacionals que prohibeixen aquestes practiques i reconeixen els drets dels nens i nenes a ser protegits, a poder participar de la societat, a la supervivència i al seu desenvolupament.

Des de la Joventut Socialista de les Comarques Gironines defensem la creació de mecanismes de control per evitar aquestes situacions, establint alhora un sever mecanisme de sancions per aquells estats que l’incompleixin. Cal acabar amb aquests tractes inhumans envers els nens i nenes, i això només és possible si seguim reivindicant l’eficàcia imperativa d’algunes normes internacionals, com la declaració de drets humans i la convenció dels drets dels nens.