11/23/2009

Manifest sobre els drets del nen i la nena

Ara fa 55 anys l’Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar a través de la resolució 836 (IX) que tots els països instituïssin el Dia Universal del Nen i de la Nena, amb l’objectiu de recordar, com a mínim un cop a l’any, que cal destinar esforços per promoure el benestar dels nens del mon.

Han transcorregut molts anys, i ben entrat el segle XXI moltes de les promeses de la modernitat (igualtat, declaracions de drets humans, llibertat, etc.) segueixen sense complir-se. A tall d’exemple, encara hi ha molts nens que no tenen una infància feliç i no poden gaudir dels drets i llibertats recollits en la Declaració dels Drets del Nen (1959) i en la Convenció sobre Drets del Nen (1989). Més concretament, avui fa vint anys de la firma de la Convenció a través de la qual hem aconseguit alguns avenços, com la reducció de la mortalitat infantil, però encara hi ha molts menors en situació de pobresa, violència o tractes inhumans.

És per això, que avui que commemorem el Dia Internacional dels nens i nenes, cal denunciar:

1.- Totes les formes de treball infantil. Es calcula que en tot el mon hi ha 158 milions de nens i nenes de 5 a 14 anys que treballen en condicions de perill. A l’Àfrica subsahariana, la situació és molt preocupant, ja que un de cada tres nens treballa (aproximadament uns 69 milions de nens i nenes). El treball interfereix en l’educació dels nens i nenes i impedeix que tinguin una infància feliç.

2.- La utilització de nens i nenes en situacions d’emergència i conflicte armat. En els últims deu anys, dos milions de nens i nenes han mort com a conseqüència directa de conflictes armats, i s’estima que més de 20 milions han tingut que abandonar les seves vivendes per culpa de conflictes armats i violacions de drets humans. Tot i que en 2002 va entrar en vigor el Protocol relatiu a la participació dels nens en els conflictes armats que prohibeix als estats utilitzar menors de 18 anys en enfrontaments armats, aquest ha estat incomplert de manera reiterada.

Serveixi de denúncia a aquesta pràctica, el vídeo de la JSC Vallès Occidental que podeu veure seguint l’enllaç que segueix l’explicació.

http://www.youtube.com/watch?v=YrgMjqstOJk

3.- La mutilació/ablació genital femenina. Aquesta compren totes les practiques consistents en l’extirpació total o parcial dels genitals externs de les nenes, les quals patiran problemes de salut irreversibles al llarg de la seva vida. Setanta milions de nenes i dones actualment en vida han estat sotmeses a la mutilació/ablació genital femenina a l’Àfrica i el Iemen. Aquesta és una pràctica que atenta contra els drets fonamentals de les nenes, en tant que suposa una tortura, un tracte cruel, inhumà i degradant que afecta a la salut de les mateixes.

Tenim instruments jurídics internacionals que prohibeixen aquestes practiques i reconeixen els drets dels nens i nenes a ser protegits, a poder participar de la societat, a la supervivència i al seu desenvolupament.

Des de la Joventut Socialista de les Comarques Gironines defensem la creació de mecanismes de control per evitar aquestes situacions, establint alhora un sever mecanisme de sancions per aquells estats que l’incompleixin. Cal acabar amb aquests tractes inhumans envers els nens i nenes, i això només és possible si seguim reivindicant l’eficàcia imperativa d’algunes normes internacionals, com la declaració de drets humans i la convenció dels drets dels nens.No hay comentarios: