10/31/2008

Crisi econòmica i pressupostos. Una mirada des del món local.*

Al llarg de l’estiu d’aquest any s’ha manifestat una crisi econòmica realment greu, molt més profunda del que estan reconeixent les autoritats econòmiques, i que segurament, només és una bestreta de situacions pitjors que encara estan per arribar. L’origen immediat de la crisi està en el mercat hipotecari dels EUA, i més concretament en l’enorme expansió del sector immobiliari, que va generar una massiva oferta d’hipoteques de les quals una cinquena part van ser concedides a famílies amb rentes justes per pagar-les quan els tipus d’interès estaven molt baixos. Com bé apunta Juan Torres, el nivell d’endeutament que avui dia existeix en l’economia nord-americana, en l’espanyola o en moltes d’altres es senzilla i materialment insostenible, i per tant, la crisi econòmica tard o d’hora havia d’arribar i el bancs, que n’eren conscients, han estat els verdaders protagonistes de les bombolles especulatives immobiliàries dels últims anys, de les adquisicions especulatives d’empreses i dels vaivens de les borses.
Davant d’aquesta crisi hipotecària, financera i global, el govern de la ciutat de Girona va adoptar amb caràcter urgent i immediat mesures de contenció de la despesa corrent que permetessin minimitzar l’impacte negatiu sobre l’execució dels ingressos previstos per al exercici 2008. En aquest sentit caldria destacar la restricció de les despeses de difusió i publicació de totes les àrees, la restricció de la despesa de personal reduint de forma general les substitucions de totes les àrees exceptuant els casos imprescindibles i la retenció d’un 1% de la despesa corrent de totes les àrees (cosa que ha suposat una reducció de 300.000 euros en la despesa pressupostada).
Més endavant l’ajuntament s’ha fixat, partint dels anàlisis i indicacions de la regidoria d’hisenda i la regidoria d’administració i règim interior, un pla d’austeritat que estableix uns criteris per a l’elaboració dels pressupostos de l’exercici 2009. Aquests criteris són la màxima prudència en la pressupostació dels ingressos, la millora de l’estructura organitzativa, l’elaboració d’un pla restrictiu de creixement de plantilla del 2009 al 2011, la reducció de forma general de la despesa corrent de la majoria de les àrees i el manteniment del màxim nivell d’inversió pública possible.
Aquest criteris proposats per el grup municipal socialista tenen la seva traducció efectiva en tota una sèrie d’accions concretes com són la congelació dels sous de l’alcaldessa, dels regidors/es i dels seus assessors/es, la restricció de l’increment de plantilla (excepte les àrees de serveis socials i seguretat), la rebaixa de forma general de la despesa corrent en un 10% (només s’apujarà la despesa en serveis socials), l’esforç per continuar generant ocupació a través de la inversió municipal, assegurar i garantir la despesa sobretot pel que fa al desplegament de la llei de serveis socials i les polítiques de foment de l’ocupació, i la congelació del tipus impositiu, en altres paraules, perquè l’any 2009 no pugin els impostos encara que la inversió estatal a Girona sigui menor.
Tanmateix, una de les grans prioritats dels socialistes gironins són les polítiques adreçades a les persones i les polítiques d’inclusió social, i això, es veurà traduït en el fet que la única partida que tindrà un increment en els pressupostos de l’exercici 2009 serà la corresponent a l’àrea de serveis socials. Ajudar a les famílies i als col·lectius més necessitats és també reactivar l’economia. El govern de la ciutat alleugerirà en la mesura que pugui les càrregues dels ciutadans, continuarà facilitant serveis a les famílies (ara més que mai), invertirà més diners en programes per garantir el benestar individual i la cohesió social dels gironins/es i fomentarà les polítiques d’ocupació, això és, actuarà amb coherència donant respostes locals a una crisi global.
Finalment, el consistori gironí ha de continuar reivindicant la millora del finançament local davant el govern de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya. El sistema actual té deficiències greus, i a aquest fet es suma que cada vegada hi ha una major restricció pel que fa als ingressos estatals transferits i cada cop hi ha més traspassos de l’Estat com competències impròpies, és a dir, més despesa sense finançar o finançada només en part per l’Estat. Per això, es prioritària i urgent una reforma en profunditat del finançament local que doni respostes als problemes de suficiència financera dels ajuntaments, perquè Catalunya, es construeix, des dels municipis i els seus governs locals.
*Article publicat a Diari de Girona el dia 31 d'octubre de 2008.

10/20/2008

6è. Congrés


El dissabte 11 d'octubre es va celebrar el 6è. Congrés del PSC de les comarques gironines a l'Auditori de Girona, en el que es va aprovar una nova comissió executiva, amb la incorporació de gent nova amb ganes de treballar i nous reptes. Des del dissabte, Quim Nadal és el nou primer secretari del socialistes gironins, i la Marina Geli, la nova presidenta. A la foto, sortim jo, en Pablo i la Clara, abans de l'inici del Congrés.

Des de la Joventut Socialista de les Comarques Gironines vam realitzar una bona feina al llarg del Congrés. Més concretament, el nostre primer secretari, en David Maldonado, per una banda, va realitzar una valoració global de l'informe de gestió i per l'altra, va fer referència a la bona feina que s'ha fet des de la Joventut Socialista al llarg dels últims quatre anys: participació en campanyes electorals (generals, autonòmiques i municipals), la celebració de les dos escoles de formació Just Casero, l'acte per recordar el 23-F, l'acte sobre Europa amb Raimon Obiols, el creixement en militància activa gràcies a la campanya d'afiliació que es impulsar des de la federació, etc. No tot el que hem fet ens ha sortit bé, hi ha actes o propostes que no han funcionat i també ens queda molta feina per fer, sobretot en expansió territorial, però el cert és que la valoració global de la part de joventut de l'informe de gestió, almenys al meu entendre, és molt positiva.

Us deixo, per acabar, un vídeo dels moments previs del 6è. Congrés.