7/28/2008

LA CATALUNYA QUE SAP ON VA*

El passat cap de setmana vaig formar part de la delegació de Girona al XI Congrés del PSC. Al llarg d'aquests tres dies, els socialistes catalans hem avaluat i aprovat la gestió de la Comissió Executiva Nacional, hem renovat la direcció, i el més important, hem treballat, mitjançant el debat i la defensa de les idees, en la configuració dels objectius centrals que han de guiar la nostra acció política els propers quatre anys. En aquest sentit, el Congrés ha servit per reafirmar la llibertat, la igualtat i la solidaritat com els nostres principals ideals i valors.

El treball i debat en les comissions ha anat molt més enllà de l'aprovació del decàleg socialista (que defineix Catalunya com una nació amb territori, llengua, cultura i història pròpies) i de l'aposta per reforçar l'autogovern de les comunitats autònomes dins un estat federal, ja que en el Congrés s'ha parlat de molts altres temes que realment interessen a la gent, això és, dels problemes i reptes de la societat actual. Serveixi com a exemple el model de competitivitat al servei de la cohesió social que hem aprovat, que es basa en una economia social de mercat on la plena ocupació de qualitat és un instrument per aconseguir una societat més cohesionada i pròspera. Tanmateix, també hem parlat d'infraestructures i mobilitat, de la necessitat de continuar fomentant el transport públic de qualitat, de la importància de la proximitat amb la ciutadania i l'aposta decidida pel municipalisme, del compromís de crear les set vegueries, de la defensa i l'ús del català a Europa, de l'educació i la recerca (que són claus per garantir el ple desenvolupament de la societat del coneixement), de la prioritat de garantir el nostre sistema públic de pensions de solidaritat intergeneracional, de les polítiques de dinamització i desenvolupament econòmic que conjuntament amb les polítiques de formació i aprenentatge permanent han de contribuir a la plena ocupació de qualitat, de les polítiques de suport a les famílies, de la paritat, del creixement de la diversitat i el reconeixement de les identitats, de la mundialització, etc.

El treball de l'agrupació de Girona en l'onzè Congrés ha anat en aquest camí, incentivant el debat amb la presentació d'un total de 137 esmenes que anaven des del concepte de socialisme fins a la nova política 2.0. Pel que fa a aquest últim tema, s'ha apostat per crear un veritable canal de participació amb la ciutadania, i s'ha inclòs la possibilitat que l'executiva nacional consulti a través del vot electrònic l'opinió dels militants del PSC. Sense dubte, cal destacar també el debat sobre l'energia i l'aposta pel nou model energètic que ha de significar més estalvi i major eficiència, així com l'ús d'energies renovables, fomentant les energies netes. També cal destacar el debat sobre la necessitat de les interconnexions d'aigua que han de garantir l'aigua en zones deficitàries i el debat sobre la necessitat de les interconnexions de xarxa que han de garantir l'electricitat de qualitat amb xarxes de transport i de distribució. A la satisfacció que comporta el fet que moltes de les esmenes que s'han aportat des de Girona hagin estat aprovades (al voltant d'un 75%), es suma el fet que a partir d'ara tres seran els representants del socialisme gironí a l'executiva nacional, augmentant la nostra representació amb l'entrada de la Iolanda Pineda, que de ben segur realitzarà una important defensa i representació de la gent de Salt, municipi del qual n'és alcaldessa.

Pel que fa als joves, l'acord entre el PSC i la Joventut Socialista ha permès eixamplar la base social i territorial del partit, amb la incorporació de 200 nous militants joves. La finalitat de l'acord és incorporar veus joves al partit de tal manera que es doni una injecció de joventut i d'esperit crític que el partit socialista necessita per recollir les inquietuds del jovent del país.Al llarg del Congrés també s'ha parlat de la centralitat. La centralitat és la lògica conseqüència de governar de forma responsable, ja que quan es governa, es fa per a tothom, això és, no només per a aquells que pensen igual. La centralitat en cap cas significa que el PSC defugi dels seus ideals progressistes, i per tant, que ningú cregui que el PSC s'allunya dels seus valors i dels seus objectius a llarg termini, que continuen essent la igualtat d'oportunitats, l'educació, la creació d'una societat socialment més justa, l'estat del benestar, el treball, la salut, la formació, la cohesió social, etc.

*Article publicat al Diari de Girona, el diumenge dia 27 de juliol de 2008.