5/30/2007

Discurs míting 25 de maig de 2007

Aquí adjunto íntegre el discurs que vaig pronunciar en l'últim míting de les eleccions municipals a Girona, en el que també van intervenir Ignasi Thió, Montserrat Tura, Pasqual Maragall i Anna Pagans.

"Bona tarda a tothom,

En primer lloc m’agradaria presentar-me. Em dic Pere Simón Castellano, tinc 20 anys, estic estudiant Dret a la Universitat de Girona i tinc l’honor de formar part de la candidatura del PSC a Girona i compartir un projecte polític que encapçala i lidera l’Anna Pagans.

Encara que no he viscut mai al Pont Major, la veritat és que i tinc forts lligams familiars, ja que aquí hi viuen dos de les meves ties i també hi han viscut durant més de trenta anys els meus avis, Rosa Barradas y Deogracias Tomas Castellano. El meu avi, va ser un activista social i un gran defensor dels drets dels treballadors des de ben jove. Durant els temps franquistes i també, en la democràcia, ell es va preocupar i va lluitar per la justícia social des de la militància als partits d’esquerres i socialistes. Va ser un dels fundadors, juntament amb Just Casero, de l’Associació de Veïns del Ponts Major i, anys més tard, de l’Associació de Pensionistes i Jubilats d’aquest mateix barri.

Doncs bé, el meu avi ja em parlava de socialisme quan jo encara era un marrec i també m’explicava algunes de les seves vivències durant la II República i el franquisme. Per això, avui, enlloc de parlar de polítiques concretes per la ciutat de Girona, cosa que de ben segur ja farà l’Anna, m’agradaria parlar de socialisme, i fer-ho breument.

Què és socialisme avui?

El significat de facto de socialisme ha anat canviant amb el transcurs del temps en relació als canvis que s´han produït en la societat. Per posar un exemple, avui, al meu entendre, no podem parlar de classes socials de la mateixa manera que ara fa 2 segles. A l´actualitat, registres com la cultura, com ha assenyalat Alain Touraine, són tan importants com els econòmics, per intentar comprendre el fenomen de les identitats.

Com que els problemes d’avui no són els mateixos que els de fa dos segles, els socialistes hem canviat algunes de les nostres prioritats, i avui la nostra lluita es basa en curar els desequilibris socials i consolidar un Estat social i democràtic de Dret, que protegeixi i garanteixi els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans.

Crec que el socialisme avui, significa democràcia en majúscules, significa justícia social, significa estat del benestar, treball, educació, habitatge, salut, cultura, oci, formació, igualtat d’oportunitats, cohesió social.

A tall d’exemple i aprofitant que tenim entre nosaltres a l’ex-president del Govern de la Generalitat, podem parlar de la feina feta pel govern de Pasqual Maragall, que ha treballat per consolidar l´Estat del Benestar invertint 569 milions d´euros per construir noves escoles, assolint una taxa d´ocupació del 70,8% (lleugerament superior a l´objectiu europeu per a 2010), reduint en un 10% els accidents laborals, creant 4.630 noves places de mestres a l´escola pública, impulsant el Dret Civil Català amb la creació del Llibre V del Codi Civil de Catalunya, implantant el programa de diagnòstic ràpid de càncer a tota la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública, augmentant els complements de pensions per a les persones vídues amb rendes baixes, incrementant un 23% el pressupost de cultura, etc.

En fi, solucionar els problemes de la gent, o evitar, que aquests es produeixin. Per tant, fer política al servei de les persones.

Per tot això us vull demanar que el diumenge 27 de maig, aneu masivament a votar, us demano que aneu a votar a l’Anna Pagans, que aneu a votar el Partit dels Socialistes, no només perquè som la candidatura més ben preparada i la que tenim el millor programa, sinó també perquè continuarem lluitant com fins ara per aconseguir una Girona més justa socialment, amb més cohesió, amb més igualtat d’oportunitats, amb més cultura, educació, treball, salut, habitatge...

Per tot això, el 27 de maig, voteu al partit dels socialistes.

Moltes gràcies."


A més us adjunto dos imatges. La primera és una foto meva amb en Pasqual Maragall quan ja s'havia acabat el míting. En la segona, l'Anna Pagans firma un autògraf a un nen del barri del Pont Major, i de fons, s'observen l'Albert (secretari d'actes i campanyes), en Marc (secretari de comunicació), i encara que no puguem veure clarament les seves cares, la Cristina (secretaria de relacions internacionals), l'Anna (co-secretaria d'organització), la Patri i la Berta (integrants juntament amb els dos primers del PSC TEAM). Aprofito l'avinentesa, per agrair sincerament al "psc team" el seu treball (fent trucades tota la tarda) en aquestes municipals 07', i també el fet d'haver representat a la Joventut Socialista de Girona en gran part de la campanya.5/24/2007

Girona i joves*

Des de les Joventuts Socialistes de Girona fa temps que pensem en propostes per aconseguir una ciutat en la qual els i les joves es puguin emancipar. Creiem que per aconseguir-ho, cal la creació d’ una oficina d’emancipació juvenil perquè treballi tres eixos fonamentals que són l’educació, el treball i l’habitatge. En el primer dels pilars, l’aposta dels socialistes a Girona és clara, ja que proposem desenvolupar un Pacte Local per a l’Educació que permeti consensuar amb les famílies, els alumnes i tots els agents implicats les polítiques educatives de la ciutat, i d’aquesta manera millorar l’escola sostinguda amb fons públics. A més, en aquest sentit fem propostes concretes, com són l’impuls al Projecte Integral de Formació Professional, la creació de tres noves escoles, dos nous instituts a Sant Narcís i a Vilablareix i de dues noves escoles bressol a la zona de Montilivi i a Domeny per potenciar l’etapa de l’educació infantil de 0 a 3 anys. Aquestes propostes són a tall d’exemple i són un requisit fonamental, ja que com més ben formats estiguem els joves, més fàcil ens serà accedir a un treball digne i estable amb el qual poguem pagar l’habitatge protegit. En aquest sentit, la nostra proposta és construir, com a mínim, 600 habitatges de protecció oficial destinat en gran part als joves. La oficina d’emancipació juvenil assessoraria al jove al llarg d’aquestes tres fases de l’emancipació aconseguint així un administració més propera.

Ens quedaríem curts però, si només parléssim de l’emancipació. Joventut és tot. Per això, cal parlar també de la participació juvenil, i de la necessitat de continuar reconeixent l’associacionisme juvenil dotant-lo de suport econòmic i tècnic, tal i com s’ha vingut fent des de l’Ajuntament de Girona. A més, reformarem el Senat dels Joves amb la intenció de fer-lo més operatiu, conegut i obert. També volem acostar al màxim L’Estació-Espai Jove a tots els joves de Girona mitjançant la definició d’espais d’informació a centre educatius, instituts i universitat. Pel que fa a la cultura, cal donar suport a les accions dels joves creadors i vetllar perquè la programació d’activitats culturals continguin propostes d’interès per a joves i adolescents i farem del projecte Qltura Jove un dinamitzador de les activitats culturals. La mobilitat també ens afecta, i en aquest sentit, estudiarem una línia de bus que estigui disponible els dijous, divendres i dissabtes a la nit per connectar zones d’oci nocturn, com podria ser la zona Mas Xirgu, amb el centre de Girona. A més, proposem la gratuïtat del transport públic per a tots els nens i nenes fins a 12 anys. En matèria de Salut cal potenciar el Centre Jove com a espai de referència d’informació i d’educació per a la salut adreçat a la gent jove. Pel que fa a les noves tecnologies establirem zones Wi-Fi a la ciutat i en matèria d’esports proposem la construcció d’un nou pavelló d’esports a la Devesa i de noves pistes de bàsquet.

Aquestes són algunes propostes ambicioses, però alhora realistes i constructives. Propostes que construiran la Girona del futur, la Girona en la que els i les joves ens podrem emancipar.

*Artícle publicat al Diari de Girona el divendres 25 de maig de 2007.

5/05/2007

Sant Jordi


Aquí us deixo amb el vídeo de la parada de Sant Jordi. Espero que us agradi i que us animeu a comentar tots. Per primera vegada en molt de temps, la Joventut Socialista està ocupant un espai necessàri per ser visibles arreu. Aquests espais virtuals que estem treballant no només són els vídeos del youtube, sinó que també hi ha tres fotologs dels militants on han sortit imatges d'actes i campanyes de la JSC. Voldria agrair a l'Abert Corujo la seva tasca alhora de realitzar el vídeo (ja saps que ara hauras de fer un de tot l'any!). També voldria convidar-vos a visitar els fotologs d'en Marc i la Marina. A través dels blocs aconseguim el debat (que quan n'hi ha és realment enriquidor) i la formació personal, mentre que a través dels fotologs i els vídeos al youtube aconseguim, la visibilitat que necessitem. Cal doncs, continuar treballant com fins ara.

5/03/2007

1 de maig


Aquest passat dimarts, les JSC vam celebrar el dia del treballador amb un acte que es va realitzar a la seu del PSC a Girona. Des del meu senzill punt de vista, l’acte, que va ser idea de l'Ivan Veloso, va ser tot un èxit tenint en compte el pont i les festes. En la jornada, vam extreure algunes conclusions com que el mercat del treball és, encara avui dia, un dur reflex de la discriminació que pateix el conjunt de la societat i que les grans polítiques aprovades (per exemple, la Llei per la igualtat efectiva entre dones i homes) en aquests últims temps haurien d'ajudar a trencar aquesta dinàmica discriminatòria en el mercat de treball. M’agradaria des d’aquí, agrair a Camil Ros la seva participació en l’acte així com l’explicació que ens va fer de la situació actual del món laboral i de la problemàtica actual dels treballadors entre les quals va destacar les poques mesures de seguretat en el treball i la precarietat laboral. També moltes gràcies a la Glòria Plana, regidora de promoció econòmica de l’Ajuntament de Girona, que ens va parlar del present i futur de les polítiques d’ocupació en el mateix Ajuntament. Finalment, i per això no menys important, també voldria agrair i felicitar a l’Alfons per la seva participació com a ponent, que tot i el poc temps del que va disposar, ens va fer una bona repassada a la història del socialisme remarcant els orígens d’aquest a Espanya, un socialisme que inicialment estava molt vinculat al moviment obrer i a la UGT. L’acte, a més, va contar amb la presència de sis candidats a les eleccions municipals per Girona. Pel que fa a la manifestació, al igual que l’any passat, hem estat l’organització política juvenil amb una major representació.