4/27/2007

Sant Jordi i municipals 07’Aquest passat dilluns, les JSC vam muntar una parada a la plaça Catalunya de Girona, on vam vendre roses i llibres. També vàrem aprofitar per repartir informació sobre les JSC i els ja típics globus i caramels del PSC, aconseguint en part aquella visibilitat que ens vàrem marcar com objectiu en el nostre projecte polític (per cert, definitivament la pàgina web de l’Agrupació del Gironès de les JSC entrarà en funcionament a principis del mes de maig). M’agradaria, des d’aquí, agrair a tots aquells que us vau comprometre i vau venir a treballar un dia com aquest. Gràcies Alfons i Soumaya, a vosaltres dos en especial, ja que sense el vostre treball i esforç no hagués estat possible tenir la parada en funcionament. També gràcies Isabel, Marina, Noelia, Marc Lamuà, Marc Rodríguez, Albert Corujo, Pablo, David, Núria… per haver col·laborat en tot allò que vau poder.
Aquestes dues imatges són del dia de Sant Jordi, no n’he pogut posar cap altre perquè no tinc totes les fotos que es van fer. De totes maneres, en breu, l’Albert i en Marc ens faran un vídeo amb música que ja podrem penjar a la nova web.

Només afegir que les municipals estan al tocar i cal treballar, ara més que mai, per obtenir els resultats que ens permetin poder liderar tots aquells projectes socials que hem proposat. A més, aquests últims dies he assistit a les presentacions de l’Anna Comas a Bescanó i de la Martina a Fornells de la Selva, en tots dos casos, amb la participació de l’Àlex Sáez i la Marina Geli. Ambdues tenen moltes ganes de treballar pel seu municipi i els seus projectes desborden il·lusió per totes bandes. Des d’aquí m’agradaria felicitar-les i encoratjar-les a seguir treballant per construir un Bescanó i un Fornells més social.

En un altre ordre de casos, avui, com cada dia, han tornat a morir persones a l’Iraq.

4/17/2007

República i democràcia*

Avui, 14 d´abril, se celebra el 76è aniversari de la proclamació de la Segona República. Un dia en què l´energia de tot un poble va sortir al carrer demandant democràcia, llibertat i justícia, una enorme alenada d´esperança, no només per als ciutadans, sinó també per a la democràcia. En realitat, durant la Segona República, es va projectar la primera democràcia autèntica a Espanya, la de l´any 1933, consolidada pel vot afirmatiu dels socialistes en favor del sufragi femení.

La Segona República, però, tingué complexitats diverses, algunes fins i tot notòries: la radicalització en ascens d´esquerres i de dretes, l´exclusió i a vegades automarginació de les forces monàrquiques; els intents colpistes de dreta de 1932 o d´esquerres, l´any 1934, així com la brutalització política que es va estendre pels carrers i les ciutats. Problemàtiques a les quals va haver de fer front la jove democràcia a Espanya i Catalunya. Tampoc la situació internacional, de crisi liberal, democràtica i econòmica, no va ajudar gens la Segona República espanyola.
Això no obstant, resulta impossible ignorar la important lluita que es va portar a terme per aconseguir una societat més justa.

Una experiència, en conseqüència, molt positiva en molts sentits. Només cal veure l´aparició del model d´Estat Compost que avui dia sembla consolidar-se, és a dir, l´impuls a l´Estat de les Autonomies, un model que va permetre una forta descentralització dels poders mantenint el respecte envers totes i cadascuna de les identitats. Catalunya va poder tenir un Estatut, el de 1932, que reconeixia la Generalitat com a institució de govern per a la nació catalana. Tot i que no estaven d´acord en res, la Lliga Regionalista i ERC, aleshores, coincidiren en el fet que el nou Estatut havia estat un gran pas endavant per al país.

També cal destacar els esforços que es van realitzar per tal d´incrementar el nivell d´alfabetització, així com van humanitzar les condicions de treball tant a les ciutats com en les labors agrícoles a través de reformes socials de profunditat que intentaven pal·liar les evidents desigualtats. La virulència de la reacció dretana en contra d´aquestes reformes reafirmen la magnitud d´horitzons que es pretengueren.

De la mateixa manera, es van reconèixer nous drets i llibertats dels ciutadans, alhora que es va potenciar el respecte envers els drets ja existents. A tall d´exemple podem observar la defensa de la igualtat d´oportunitats que els governs progressistes varen portar a terme aprovant la igualtat de drets d´ambdós sexes, l´equiparació salarial, l´educació mixta, l´accés de la dona a la vida pública, el matrimoni civil i el divorci de mutu acord, la protecció de la maternitat i la supressió del delicte d´adulteri que fins aleshores s´havia aplicat només a les dones.

Per tot això, avui també és important la defensa d´una època que va potenciar la democràcia, la justícia i la igualtat social, i que desgraciadament, funest final, va caure en mans del totalitarisme dretà, que en aquells mateixos anys també projectava l´ombra fosca sobre Europa.

*Article (podeu seguir el vincle) publicat el passat dissabte 14 d’abril al Diari de Girona. El text ha estat redactat conjuntament amb l’Alfons, ja que tots dos realitzem tasques de formació i memòria històrica en la federació de JSC Comarques Gironines.